Blog

Minder budget en toch meer output!

Bij veel organisaties in de overheidssfeer (en de zorg en non-profit) overheerst de gedachte dat er met minder geld altijd minder diensten geleverd kunnen worden of dat de kwaliteit dan per definitie omlaag gaat. Dat lijkt een logische redenering maar is het niet. Bij bedrijven in sterk concurrerende markten is er een constante druk om meer waarde te leveren tegen steeds lagere kosten. En dat lukt ze of ze gaan failliet. In commerciële organisaties is de instelling dus heel anders.

Bij het beoordelen van strategische plannen voor de overheid, zorg en non-profit zie ik gelukkig allerlei verfrissende ideeën om meer te doen met minder.  Ideeën genoeg. Zo zei iemand die ik ken en in het platform voor innovatie in de zorg zit, dat het niet gaat om plannen te bedenken, die zijn er genoeg, maar om ze uit te voeren.

Essentieel probleem is echter dat mensen die gekozen hebben voor een baan bij de overheid of de zorg, dat niet voor niets hebben gedaan. Er is een "natuurlijke" selectie van mensen met een bepaald soort DNA die zich aangetrokken voelen door een baan bij de overheid. Het is altijd een relatief veilige omgeving geweest met veel kenmerken van een monopolist.

copyright ScheersMC 2019